DH Pionjärer

 Direkthandeln förr

byteshandelVarifrån härstammar nutidens Direkthandel?
Ja, man kanske skulle kunna säga att Direkthandeln är handelns urmoder.

Alla handel började väl en gång med en tillverkare av en produkt som vid behov bytte till sig någon annans tillverkade produkt, dvs jag byter mitt barkbröd mot ditt nygarvad björnskinn. Det var ju inte förrän långt senare som pengar kom in i bilden. Innan dess så var det med yrkesstolthet och lärlingssystem som skickligheten och produkterna vandrade vidare från människa till människa.

Industrier, affärer och butiker blev långt senare den nya tidens sätt att skapa och sälja produkter. När industrialismen gjorde sitt intåg i världen, skapades arbetstillfällen inom industrierna och man fick pengar för att utföra ett arbete. Dessa skulle senare byttes ut mot allehanda varor. Butikerna tog över den personliga handeln som tidigare skett människor emellan. Man fick valutan som mellanhand.

Direkthandeln har dock fortsatt med människa-till-människa-konceptet. Den personliga servicen har länge varit ett viktigt inslag i branschen.
Men saker förändras när förutsättningarna förändras. Idag har direkthandeln tagit ytterligare ett kliv framåt i sin verksamhet. Den personliga kontakten finns kvar, men själva försäljningen äger nu rum via företagets e-butiker, i många fall.

Några av pionärerna

Direkthandelns pionjär sägs dock vara Singers grundare, Isaac Merrit Singer. Han arbetade i en verkstad i Boston i mitten av 1800-talet där det en dag lämnades in en trasig symaskin för reparation. Isaac ombads att laga den, men gjorde inte bara det, utan konstruerade om den helt och hållet och bestämde sig för att ta patent på sin uppfinning. Han startade senare tillverkning och försäljning på samma maskin. Eftersom produkten var rätt dyr att köpa, såg han till att man kunde få köpa den på avbetalning. Han vände sig till direkthandeln för att snabbare få ut sin maskin på marknaden. För honom var det en självklarhet att maskinen med dess funktioner skulle demonstreras i hemmet, för den som skulle köpa den. Denna metod möjliggjorde också Singers snabba expansion runt om i världen.

parfymDavid H McConnell, grundaren av Avon kosmetika, är ytterligare en pionjär inom branschen. Han var egentligen en författare som ville få ut sina böcker snabbare på marknaden. För att göra det lockade han med en parfymflaska till varje bokköpare. Han sålde fler böcker än någonsin med denna metod, men upptäckte till sin besvikelse att det var parfymen som lockade mer än själva boken. Han beslöt sig då för att starta ett kosmetikföretag och tack vare direkthandelsmodellen samt en drivande kvinna vid namn Mrs P.F.E Albee, expanderade företaget rejält inom kort.

Dammsugarförsäljare som knackar dörr, är vad många förknippar med direkthandel. Axel Wenner-Grens, kan vara upphovsmannen till detta. Han var resande säljare och fick på en av sina resor se en amerikansk dammsugare i ett skyltfönster.  Han inledde ett samarbete med ett svenskt företag (AB Lux) som var i behov av en ny produkt. I samarbetet ingick också ett tillverkande företag vid namn Elektromagnetiska AB. Då han tidigare kommit i kontakt med direkthandel valde han det sättet för att få ut dammsugarna på marknaden. Företaget tog senare namnet Electrolux AB.

Hparty1946 hade det elektriska kylskåpet gjort entré på marknaden. Earl Silas Tupper tyckte att det saknades en produkt som kunde hålla maten fräsch i skåpen. Under andra världskriget hade Earl uppfunnit en sorts mjukplast som användes till gasmasker. Nu vidareutvecklade han det konceptet för att skapa en ny sorts plastprodukter. Då produkten sålde dåligt i butiken, introducerade han en ny försäljningsform inom direkthandeln. Den frångick den tidigare ”one-to-one-demonstrationen” till förmån för större gruppdemonstrationer. Hempartyidén kom från en kvinnlig kollega som stött på metoden inom ett annat företag tidigare. Detta blev så populärt att man helt övergav butikshandeln till förmån för direkthandeln.

 Idag har branschen tagit ytterligare kliv framåt genom att följa trenderna i samhället. 
Det handlar mer och mer om teknik, nätverk och relationer. Men inte bara det – mer frihet och ökad flexibilitet är vad nutidsmänniskan vill ha ut av livet. I enlighet med det finns Direkthandeln idag, som ett riktigt bra alternativ som inrymmer det mesta av det som står till framtidens förfogande.


Läs mer om pionjärer på:
http://www.direkthandeln.org/upload/Docs/pdf/praktikfall_2_direkthandelns_pionjarer.pdfIsaac Singer

Comments are closed.